THERAPEUTISCHE PRAKTIJK VOOR KINDEREN EN JONGEREN

"WIE BEN JE?”

www.wiebenje.be

 WAT IS EEN VERLIESCOUNSELOR?

Tranen en kleine kinderen. Het hoort vaak samen...

Ondanks alle liefde en geluk waarmee kinderen omringd worden, voelen ze zich soms verdrietig en dan rollen de tranen al snel over de wangetjes. Dat is normaal, het leven zit vol kleine en grote moeilijke momenten. Toch zien we traantjes het liefst zo snel mogelijk verdwijnen. Maar groot worden zonder tegenslagen of verdriet, dat kan niemand.

Hoe ouder een kind wordt, hoe meer het verdriet vaak een verborgen leven krijgt. Men durft het om één of andere reden niet meer uiten of niet meer voelen. Een verliescounselor is een persoon die kinderen vooral wil helpen om over verdriet en tranen te kunnen praten en samen na te denken wat troost kan bieden. Een kind dat geleerd heeft met een verdrietig gevoel om te gaan, is beter voorbereid op de verwerking van de grote verliezen in het leven.

 

Het leven kan inderdaad soms grote verliezen brengen. Dan denk ik hier aan:

- een ernstige ziekte van een familielid

- ruzie tussen de ouders (vechtscheiding)

- zich eenzaam voelen

- een vast ritueel of een gewoonte wordt gewijzigd (vb mama gaat uit werken)

- iemand dierbaars sterft in de omgeving (door ouderdom, ziekte,ongeluk, zelfdoding)

- iets kostbaars verliezen in het leven

- veranderen van school

- Het kind wordt zelf ernstig ziek (verlies van gezondheid)

- Er verandert plots iets in het leven, waardoor het leven van het kind totaal verandert. (verhuis, scheiding, overlijden, veranderen van school, veranderen van studierichting)

- Een groot verlies van veiligheid en vertrouwen in het leven van het kind door emotioneel misbruik, verwaarlozing, fysiek misbruik, agressie, geweld, intimidatiet, ontbering, seksueel misbruik)

 

Deze verlieservaringen brengen vaak moeilijke gevoelens teweeg. Het kind of de jongeren weet hier niet echt goed mee om te gaan en toont signaalgedrag of afweergedrag.

 

De verliescounselor leert kinderen dat tranen niet verkeerd zijn. Het kan opluchten om de traantjes te laten stromen. Tranen stoppen vanzelf, als ze mogen stromen in een veilige omgeving.

Ze leert ons ook dat wie verdriet heeft, recht heeft op troost. Zeggen dat een kind niet moet huilen, dat alleen baby's dat doen, biedt niet veel troost. De tranen tonen duidelijk dat er voor het kind wel iets aan de hand is. 

 

Voor troost is de eerste regel 'luisteren en begrip tonen'. Ieder kind voelt zich getroost als iemand met zijn verdriet meeleeft.

 

Vaak is het voor de omgeving niet evident om de juiste troost te geven. Dit komt omdat de mensen in de omgeving van het kind vaak ook lijden. Het kind voelt dat en zal op die manier allerlei trucjes vinden om het eigen verdriet te onderdrukken.

 

Een verliescounselor helpt in dit ganse proces zowel het kind als indien mogelijk ook de ouders.

 

Jullie zijn van harte welkom!

 


 Wiebenje Ieper	| Katrien Wybaillie | Ter Olmen 55   	| 8900 Ieper | 0476/83.92.56	| katrienwybaillie@wiebenje.be
 Wiebenje Gent	| Katrien Wybaillie | Kapucijnenham 1	| 9000 Gent  | 0476/83.92.56	| katrienwybaillie@wiebenje.be